Cestování se psem. Zvykne si vůbec na klec?

Pes je nejlepší přítel člověka, takže je jasná věc, že mu chceme občas dopřát nějaký ten výlet. A co si budeme povídat, i my, lidé, potřebujeme někdy (anebo vlastně často) "vyvětrat" a změnit prostředí.

 

I když je na silnicích stále větší provoz, bezpečnost cestování se v posledních letech podstatně zvýšila, například díky různým druhům airbagů či antikolizním senzorům, které auto dokáží i sami zabrzdit. Aby bylo minimalizováno riziko  zranění v případě nehody, musí být pes i majitel za jízdy bezpečně připoutáni.  Jsou různé druhy zajištění psa v autě - postroje, transportní boxy, sítě a mříže,  ale nejbezpečnějším řešením jsou pevné a kvalitní klece.

Pak ale vyvstává otázka, zvládne to můj pes zavřený v kleci? Vždyť na nějaké  zavírání není vůbec zvyklý! A často se cítíme jako nejhorší páníček na světě.  Ovšem psi nejsou lidé a vnímájí to úplně jinak. Přepravní klec jim poskytuje  pocit jistoty a bezpečí. Navíc v dostatečně prostorné kleci pes může zaujímat  libovolnou, a jemu příjemnou, polohu a přirozeně tak reagovat na otřesy vozu či  prudké zatáčky. Je to také prevence cestovní nevolnosti, kterou pejsi občas trpí.

Je samozřejmě nejlepší učit psa na jízdu v kleci ihned od mala, kde si pak navykne nejrychleji, jako to platí u všeho ostatního. Bere to jako samozřejmost a po pár jízdách s tím nemá žádný problém.

V případě, že už je pes zvyklý na jiné prostředí a na jiný způsob přepravy, může to chvíli trvat a je třeba být trpělivý, důsledný a postupovat pomalu.

Budte pozitivně naladěni. Psi, stejně jako děti, dokáží okamžitě vycítit naše obavy a Váš ustaraný hlas ho může zbytečně znepokojit. Vytvořte mu v kleci příjemné prostředí, kam se bude těšit a bude se mu tam líbit. Dejte do klece pohodlnou podložku, oblíbenou hračku a pamlsek na kousání. Tady ovšem pozor, pamlsek jen malý, s plným břichem by se pejskovi udělalo snadno zle od žaludku. Nezapomeňte větrat a poskytnout dostatečné množství vody.

 

Jezděte na místa, která si spojí se zábavou. Zpočátku jen krátké cesty, třeba do parku za jinými psími kamarády nebo na výlet s celou Vaší rodinou. Cesty postupně prodlužujte, pejska po jízdě pochvalte a odměňte. Nezapomeňte dělat zastávky, pes by měl mít alespoň každé dvě hodiny možnost se protáhnout a proběhnout. Brzy se začne těšit, bude vědět, co ho čeká, bude klec brát jako svoje místo, kde má klid a kde je v bezpečí.

Z naší zkušenosti víme, že se naučí a zvykne na prostředí klece opravdu každý pes. Nejprve ji pouze akceptuje, po pár měsících ji má opravdu rád a všichni pak čekají s vrtícím ocáskem, než ji otevřete, aby mohli nastoupit a vyrazit za dalším dobrodružstvím…

 

Pozor! Nikdy psa nenechávejte zavřeného ve stojícím autě, když teploměr ukazuje vysoké teploty. Ani otevřené okénko nepomůže a auto se brzo změní v přehřátou saunu.

Zpět do obchodu