Nejčastější druhy dopravních nehod. Co hrozí našim zvířatům?

Dopravní nehodu definuje ustanovení §47 zákona č. 361/2000 Sb., silniční zákon, takto:

„Dopravní nehoda je událost v provozu na pozemních komunikacích, například havárie nebo srážka, která se stala nebo byla započata na pozemní komunikaci a při níž dojde k usmrcení nebo zranění osoby nebo ke škodě na majetku v přímé souvislosti s provozem vozidla v pohybu.“

Jaké jsou ovšem nejčastější druhy kolizí a co při nich hrozí našim mazlíčkům?

   

Čelní náraz

Toto je nejčastější druh dopravní kolize, protože téměř při všech dopravních nehodách utrpí nejméně jedno vozidlo čelní náraz.

Čelní srážka znamená velmi prudké zastavení. Nepřipoutaný pes pokračuje v pohybu vpřed a prudce zastaví proti tomu, co je před ním. Pokud je umístěn na volno v zavazadlovém prostoru, může přeletět přes opěradlo zadního sedadla dále do automobilu a zranit tak posádku. Pokud sedí nepřipoután na zadním sedadle, může proletět předním oknem a potom narazit do objektu, se kterým jsme se srazili. Je proto důležité, aby pes necestoval v autě na volno.

 

1

 

 

Náraz zezadu

Tento druh nárazu je typický při hromadných nehodách, když jedeme pomalu v dopravní zácpě. Ale může se také samozřejmě stát ve vysoké rychlosti.

Pokud je pes umístěn v zavazadlovém prostoru, náraz zezadu ho vymrští směrem ke dveřím kufru, které jsou v důsledku nárazu zdeformované, potrhané, mohou na nich vzniknout ostré hrany či se rozbít sklo na dveřích. Je proto dobré mít mezi psem a dveřmi zavazadlového prostoru další deformační zónu (například zadní část klece, či bránu). Nezraněný, či lehce zraněný pes, může poté rozbitými dveřmi z vozu uniknout, pokud není v kleci, která by jej zadržela. Existuje také riziko, že se zmatený pes pokusí uniknout ze všeho toho chaosu a vběhne do vozovky, kde jej může srazit další vozidlo anebo se bude naopak snažit chránit posádku a zamezí či zkomplikuje přístup záchranářům.

 

 2

   

 

Boční náraz

Tento druh nehody končí v horším případě převrácením. Pokud se vůz nepřevrátí, může se stát, že se karoserie vozu, která není na bocích tolik zpevněná, protrhne anebo se otevřou dveře kufru (nejčastěji u kombi vozů při nárazu do zadního blatníku). Pes je pak vymrštěn z vozidla ven, pokud cestuje v autě na volno.

  

 3

 

    

Přetočení vozu

Tato situace vzniká nejčastěji po nárazu z boku, kdy se vozidlo buď převrátí na bok či na střechu anebo se několikrát přetočí přes střechu. Tato nehoda většinou způsobí rozbití oken. Naštěstí vozidlo nepadá z velké výšky, takže zde nepůsobí velká odstředivá síla, pokud vozidlo při rotaci do něčeho nenarazí. Ovšem kvůli rozbitým oknům je nepřipoutaný pes vymrštěn z vozu ven a rotující vozidlo jej může rozdrtit.

 

 4

 

  

Je proto důležité, aby ochrana psa odolala nárazům ze všech stran, vybírejte tedy s rozvahou.

Zpět do obchodu