Kinetóza aneb psí nevolnost v autě. Jak si s ní poradit?

Některé pejskaře to možná překvapí a někteří s tímto pojmem mají naopak bohaté zkušenosti - kinetóza u psů. Kinetóza je nevolnost psa při jízdě v autě, která může být způsobena pohybem vozu, ale také stresem či úzkostí. Nejčastějšími příznaky jsou zvracení, nadměrné slinění, třes nohou při nástupu do auta, funění, oblizování či mlaskání a další.

 

 mimsafeday1-125-1024x684

 

Kinetózou trpí nejvíce štěnata, která ještě nejsou schopná rychlé koordinace rovnovážných systémů na základě podnětů vnímaných smyslovými orgány. Tento problém ovšem nemusí zmizet ani s postupem času, protože psi si auto spojí s tímto nepříjemným zážitkem a kinetózu pak způsobuje už jen stres z toho, že se blížíte k autu. Pejsci také mohou mít cestování autem spojené s  dalšími nepříjemnými zážitky, nejčastěji s návštěvou lékaře. Na kinetózu jsou více náchylní také psi z útulku, které původní majitel někam odvezl a opustil.

 

Na kinetózu existuje jak homeopatická, tak i klasická medikace. To ale není předmětem našeho článku, my vám chceme dát tipy, jak se kinetózy zbavit jednou pro vždy.

   

Prostředí v autě

Je potřeba zopakovat jednu základní věc, a tou je, že pes v autě potřebuje dostatečný přísun čerstvého vzduchu. I my, lidé, si otevíráme okýnko, když nám není dobře. Zároveň by ve voze nemělo být teplo, naopak spíše chladno a pejsek by měl mít dostatečný přísun tekutin. Také pejskovi před cestou omezte množství jídla.

Aby byl vestibulární aparát zatěžován co nejméně, je dobré, aby pes registroval pokud možno jen pohyb jedním směrem a to vpřed či vzad. Výhled z bočního okna je tedy nežádoucí. Pes tak totiž vnímá nejen pohyb auta do strany vůči okolním předmětům, ale také pohyb předmětů nebo osob či zvířat různými směry vůči jedoucímu autu. K tomu se přidává nadskakování auta po nerovnostech, tedy pohyb nahoru a dolů. Nejlépší umístění psa je v tomto případě do kufru, kde si v dostatečně prostorné kleci udělá pohodlí, zaujme jemu příjemnou pozici, která mu pomáhá vyrovnat se s otřesy auta.

 

Psychosomatika

Obtížnějším úkolem bude odstranit stres, který už u pejska vznikl, ale i s tímto problémem si dokážete s velkou dávkou trpělivosti poradit. První těžký úkol je: vzdát se na pár týdnů všech cest autem. Prostě si užívejte v okolí, hrajte si, cvičte... pejsek bude rád, že je s vámi.

Na první cestu po této pauze by bylo vhodné zvolit jiné auto, na které pes ještě není zvyklý. Ale není to nutné, každý nemá přístup k více vozidlům. "Vytuňte" klec či pelíšek v autě oblíbenou dečkou, hračkou a přihoďte nějaký pamlsek. Zkuste pejska chvíli nechat aklimatizovat na auto v klidu bez nastartovaného motoru, třeba si i trošku pohrajte.

Ze začátku jezděte jen velmi krátké vzdálenosti, třeba jen pár minut do parku, ale hlavně za velkou zábavou. Toto je zásadní, chceme, aby si pejsek spojil cestování s příjemnými zážitky. Buďte pozitivně naladěni, netvařte se ustaraně a pejska nelitujte. Při vystupování z auta ho pochvalte a třeba i odměňte. Cesty postupně prodlužujte a uvidíte, že za pár týdnů se váš mazlíček bude do auta těšit.

 

Family_Summer_boat_child_dog_-00364_180x170mm_print-1800x1700

Zpět do obchodu