Možnosti přepravy psa v autě a co na to legislativa?

 

I když na našich stránkách a sociálních sítích najdete spoustu informací o přepravě psa v autě, rozhodli jsme se sepsat přehledný článek o různých možnostech přepravy, abychom vše měli na jednom místě. Týká se to nejen psů, ale všech zvířecích mazlíčků obecně.

V první řadě je dobré si připomenout, co říká legislativa v naší zemi.

 

Zákon č. 361/2000 Sb. k přepravě zvířat stanovuje:

  • Řidič je kromě povinností uvedených v § 4 (Povinnosti účastníka provozu na pozemních komunikacích) dále povinen zajistit bezpečnost přepravované osoby nebo zvířete a bezpečnou přepravu nákladu.
  • Při přepravě živých zvířat nesmí být ohrožena bezpečnost řidiče, přepravovaných osob ani zvířat a ani bezpečnost provozu na pozemních komunikacích.
  • Řidič je tak odpovědný za to, že neohrozí zdraví přepravovaného zvířete, ale ani jiných cestujících a ostatních účastníků provozu (např. chodců, cyklistů nebo jiných řidičů).

Zákon č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání, ve znění pozdějších předpisů, také stanovuje, že zvíře musí mít dostatek prostoru, aby mohlo zaujmout přirozenou polohu, která mu umožní korigovat pohyby vozidla.

Zákon tedy na první dobrou vyznívá trochu vágně a přímo nenařizuje použití speciálního zádržného systému pro přepravu domácích zvířat. Jedna věc je ale jistá. Aby řidič mohl zajistit bezpečnost přepravovaného zvířete a také dalších cestujících, musí být pes zabezpečen, tedy minimálně připoután, případně oddělen od zbytku posádky.

 

 

DSC_1058-1200x1800

 

 

Jako další nesmíme zapomenout na fakt, který už také mnoho lidí zná. Hmotnost nezajištěného psa při nehodě se rovná 30-40 násobku jeho hmotnosti. Tedy pes, který má 25 Kg, se při nárazu promění v 1000 kg letící závaží, které narazí na první překážku, kterou má v cestě. Můžete to být Vy anebo klidně Vaše dítě, cestující s Vámi bezpečně připoutané v autosedačce, kterou jste jistě s největší rozvahou vybírali.

Nelze si tedy v žádném případě odůvodnit ani obhájit převážení psa na volno na klíně, či pod nohama. Ani argument „kdysi se to neřešilo a taky jsme to přežili“ neobstojí snad už u nikoho.

 

Jak tedy můžeme psa v autě zabezpečit?

Zde se budeme věnovat hlavně psům vzhledem k tomu, že se jedná o nejčastěji přepravované zvíře. Na úvod bychom rádi zdůraznili a vždy to říkáme i našim zákazníkům, že každý pokus o zabezpečení psa v autě je dobrý! Samozřejmě existují bezpečnější a méně bezpečné způsoby přepravy, ale už jen to, že myslíte na zabezpečení psa a nevozíte jej na volno, z Vás dělá zodpovědného řidiče či majitele psa.

 

Látková kennelka anebo jiná přepravka na zadní sedadlo.

 

Jeden z velmi častých způsobů přepravy. Je pochopitelné, že si tento způsob vybere velké množství lidí, protože je nejpohodlnější a levný. Látkovou kennelku má doma skoro každý. Je to velmi lehká a skladná přepravka, a pokud ji na sedadle připoutáte pásem, splníte zároveň povinnost, kterou nám ukládá zákon. Tento způsob přepravy je bohužel jeden z nejméně bezpečných. Tyto látkové tašky nejsou bezpečnostní, při nárazů materiál ani zipy nevydrží a pes vyletí.

Ani plastové, drátěné a podobné přepravky nejsou na sedadlo určeny. Jak už jsme zmínili, 1000 kg předmět v pohybu tento materiál a panty neudrží, přepravka se rozletí a její ostré úlomky začnou létat vozem.

Pokud na tomto způsobu přepravy trváte, vyberte si crash-testovanou variantu, kterou lze v ČR najít a je velmi kvalitní. Samozřejmě cena je trochu jiná, ale je to malá daň za život vašeho mazlíčka a dalších cestujících v autě.

 

 

Dobbicek

 

 

 

Postroj na sedadlo.

 

Také velmi oblíbený způsob přepravy, a pokud si vyberete crash-testovanou variantu, tak i bezpečný. Stejně je ale potřeba zmínit pár upozornění. Aby postroj zafungoval na 100%, je potřeba psa hodně omezit na pohybu, pás musí být tedy velmi krátký. To je ale často nemožné, protože aby si pes mohl lehnout, případně změnit polohu, nemůže být pás úplně krátký. My sami jsme pásy připoutání pevně, ale u psa a postroje toho docílíme jen velmi těžko. Proto nedoporučujeme vozit psa na postroji na zadním sedadle, pokud tam s ním cestují i další lidé, převážně děti.

Pozor na postroje, které se zapínají přímo do otvoru na bezpečnostní pás. Je to sice pohodlné, ale testy bylo vyhodnoceno, že tento způsob není nejbezpečnější. Nejbezpečnější je zacvaknout klasicky autopás a až na něj připnout postroj.

Nikdy, ale opravdu nikdy, psa nepoutejte pouze za obojek. Tady stačí prudší zabrzdění a Vašemu pejskovi se může zlomit vaz.

 

 

Allsafe1

 

 

Mříž či síť mezi kabinou a zavazadlovým prostorem.

 

Pokud se rozhodneme převážet psa v kufru, úplné minimum, co můžeme udělat, je umístit mezi zadní sedadla a kabinu vozidla síť, či lépe mříž. Tímto způsobem splníme zákonnou povinnost a ochráníme cestující ve vozidle. Psa ale ochráníme jen minimálně. Kufr je deformační zóna, je to nejméně vyztužené místo na vozidle a v případě nárazu se kufr sešrotuje, pes zde není nijak chráněn.

Pokud už se rozhodneme mříž pořídit, vybírejte i zde s rozvahou, sáhněte po kvalitních a bytelných materiálech, ideálně crash-testovaných mřížích, aby při nárazu psa mříž opravdu vydržela a cestující ochránila. Určitě se vyhněte drátěným mřížím.

 

 

miljöbild_variobarrier-52014_kvinna_sommar_150X130mm_300dpi_printj-800x699

 

 

Klec v kufru.

 

I když na našem eshopu prodáváme skoro všechny výše uvedené způsoby přepravy, crash-testovaná klec v kufru je za nás nejlepší volba a vždy ji doporučujeme na prvním místě.

V kvalitní přepravce v kufru je pes oddělen od posádky vozidla, tedy cestující jsou v bezpečí. V bezpečí je ale také pes, protože je chráněn ze všech stran. V případě nárazu zezadu zafungují deformační zóny klece, pohltí energii nárazu, klec zůstane v celku a pes je ochráněn i třeba před vysypaným sklem a podobně. Zároveň Vám nemůže z klece utéct do silnice, pokud by se rozbily dveře kufru. Psa potom můžeme bezpečně vyndat zadním nouzových východem přes zadní sedadla.

 

IMG_3295-2-1

 

 

Ale pozor. Pokud do kufru umístíme nevhodnou přepravku, můžeme ublížit všem cestujícím. Např. drátěné klece se při nárazů rozlomí a ostré dráty trčí do všech stran, pes se na ně snadno nabodne. Dále přepravky ze dřevotřísky či hliníkových profilů se při nárazu tříští a dřevěné třísky či ostré úlomky pak létají celým vozem.

 

 

klec mrizkata         Obrázek6

 

 

Zároveň nevybíráme zbytečně velké klece. Pes se musí v kleci postavit, otočit a pohodlně si lehnout, o tom není debat. Není ale vhodné, aby měl kolem sebe zbytečně moc místa, aby v případě nárazu „letěl“ co nejmenší vzdálenost. Mysleme na to, že i děti pevně poutáme do sedaček, my také musíme sedět připoutání na sedadlech. Proto nedopřávejte svým psům zbytečně velký prostor, je to na úkor jejich bezpečí, i když to s nimi myslíte dobře. Raději dělejte častější přestávky na protažení.

 

Pokud chcete psa převážet v kufru, ale klec se Vám do něj nevejde, můžete zvolit mříž v kombinaci s bránou za zadní dveře kufru, která zmírní následky nárazu. Ale až budete vůz vyměňovat za větší, myslete na to, že vozíte také svého mazlíčka a pořiďte si auto s dostatečně velkým kufrem pro klec.

 

 HDR_1725

Zpět do obchodu